WELKOM en nieuws
 
 ¤ Home/ terug


               
aug.  2020
Exposeren in Galerie Zône, Nieuwstraat 17B in Leiden gedurende de maand augustus 2020

Mijn nieuwste serie (d.w.z. nog niet eerder te zien geweest) is “Fiber abstracts”, een beetje dubieuze Engelse titel waar ik mee wil zeggen dat de serie bestaat uit werken waar door een interactie van verschillende vezels bijna abstracte landschappen zijn ontstaan. Door het maken van "groentepapyrus" en die te fotograferen in doorzicht zijn de vezels van de groenten zichtbaar gemaakt. Het zijn transferprenten geworden met intense kleuren en boeiende structuren op handgeschept bamboepapier.

Naast de kleurige transferprenten zullen er ook een aantal van mijn “variaties op de orotone” te zien zijn. Tot ongeveer in de twintiger van de vorige eeuw werden de zgn. orotones gemaakt. Dat zijn met de hand vervaardigde drukken op glazen plaatjes met een gouden gloed. Vanwege hun kwetsbaarheid zijn maar weinig van deze “orotones” of “miniatures d’oré” bewaard gebleven. Ziehier het vertrekpunt voor het project “Mijn variaties op de orotone”, waarin ik me de vraag stel of ik met combinaties van oude en nieuwe materialen en technieken de sfeer van de "miniature d'oré" kan benaderen. Met kallitypie (Van Dyke Brown), pigment transfer en pigment prints op "overtrekpapier" en heldere film met (imitatie)bladgoud op de achterkant maak ik mijn variaties op de orotone.

De galerie is geopend: woe. t/m vrij. 12:00 - 18.00, zat. 10:00 - 17:00, zon. 13:00 - 17:00 uur


15 mei 2020
Nieuwe werkruimte  in Stadsbouwhuis

In april is het eindelijk zover: er is ruimte beschikbaar in het het Stadsbouwhuis in Leiden. De vertrouwde ateliergenoten van Atelier Nonnensteeg kunnen om uiteenlopende redenen niet meer meedoen en dus ga ik samen met enkele voormalige medebewoners van de Telderskade een grote ruimte (mét donkere ruimte!) aan de Langegracht delen.
Maar ondertussen is er ook het Covid virus en wordt exposeren en workshops geven tijdelijk opgeschort.  Ik maak een nieuwsbulletin  (klik hier om het te kunnen lezen) om te kunnen  vertellen  welk werk ik nu  maak.

Eind 2019 tot ?
Atelier Nonnensteeg verhuist naar Ballonpad, naar Telderskade, naar .......virtueel!

Hoewel het steeds is gelukt aansluitend nieuwe werkruimte te vinden, breekt voor Atelier Nonnensteeg een rommelige verhuisperiode aan. Vanuit de Stevenshof naar het Ballonpad en vandaar naar de Telderskade. Een fijn ruim schoollokaal, een doka,rondom in het groen en prettige medegebruikers. Totdat ook daar de sloper ons vertrek noodzakelijk maakte, helaas. Aansluitend was er nu geen geschikte ruimte. Spullen moesten worden opgeslagen en ieder gaat noodgedwongen thuis werken. 'Atelier Nonnensteeg' wordt helaas een virtueel collectief zonder gemeenschappelijke werkruimte.


19 okt. t/m 29 nov.  2019
Groene Hart Kunstprijs 2019, Galerie Hoeve Rijlaarsdam, Nieuwkoop

Met als thema "water, vriend en vijand" is er in het kader van de Groene Hart Kunstprijs 2019 een expositie in Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop.
Hiervoor combineer ik in een digitale collage een Groene Hart water”land”schap met handen uit een schilderij van Jeroen Bosch die hier suggereren dat iemand aan het verdrinken is en hulp nodig heeft en enkele baadsters van een schilderij van Jan Sluijters.  Zij genieten in zichzelf gekeerd van het bad dat zij nemen. Het lijkt zich af te spelen in parallelle werelden. Door gebruik van elementen uit schilderijen  wordt zichtbaar dat door de eeuwen heen vaak water weergegeven wordt als vriend óf als vijand.
Samengebracht in een digitale collage en op ambachtelijke wijze met de hand overgebracht via pigment transfer op bijzonder papier waarin rietpluimen zijn verwerkt,  krijgt de voorstelling een zekere gelaagdheid en wordt “Water: vriend én vijand” verbeeld. Formaat:36x51 cm, pigment transfer op rietpluimpapier gemaakt door de Middelste Molen.


21 en 22 sept.
2019
Kunstroute 21 en 22 september 2019, Oude Vest 115 in Leiden, van 12.00 tot 18.00 u

Ook dit jaar laat ik tijdens de Kunstroute mijn werk zien op de begane grond van Oude Vest 115. Je  zult Atelier Nonnensteeg niet in het programmaboekje aantreffen, helaas. Er was een te groot aantal nieuwe initiatieven, waardoor er te weinig ruimte was voor de langer bestaande. Dus doe ik zelfstandig mee en hoop op veel aanloop van belangstellenden die vanaf de Lakenhal (waar je programmaboekjes kunt halen) de stad ingaan.

Ik ben van plan om een selectie te laten zien uit het werk dat op Huntenkunst te zien was. Dus een aantal bewerkte polaroids op groot formaat en wat verschillende voorbeelden uit mijn orotoonproject. Een uitgebreidere toelichting vind je hieronder in de tekst bij Huntenkunst.

Ik hoop je te zien op een van de twee dagen zodat ik je er zelf over kan vertellen!

Natuurlijk neem ik ook wat kleiner werk mee en alles is te koop!
Ander werk van mij is voor, na en tijdens de Kunstroute te zien in Galerie Beeldschoon, Haarlemmerstraat  205 in Leiden. In deze popup galerie is werk te zien en te koop van een twintigtal kunstenaars. Via de website van de galerie kun je ook doorklikken naar de plek op de Kunstroutesite met verdere info.8 sept- 29 sept. 2019
Kreativhof Lehmberg, Hamminkeln- Dingden, Duitsland

In Kreaivhof Lehmberg wordt gedurende de herfst (vanaf 8 september tot en met 29 september 2019) een expositie gehouden met een thema waarin ezels de hoofdrol spelen. Van mij zijn er dan twee werkjes (A4 formaat) te zien (en te koop). Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel.


vanaf aug. 2019
Galerie Beeldschoon Haarlemmerstraat Leiden

Een groepje kunstenaars heeft aan de Haarlemmerstraat een leeg winkelpand kunnen huren om er hun werk te kunnen exposeren. Leuk om daar aan mee te doen: lege winkels zijn een triest gezicht....dan maar kunst erin!
Vanaf augustus kan ik meedoen en laat ik twee werken uit de serie Roest, zee en oude schepen zien. Natuurlijk liggen er ook een aantal voorstudies ("proofies"). Er is zeer uiteenlopend werk te zien; voor een eerste indruk zie: www.galeriebeeldschoon.nl24, 25 en 26 mei 2019
Deelname  aan internationale Kunstmanifestatie Huntenkunst in Ulft, 24 25 en 26 mei 2019

Op 24, 25 en 26 mei ’19 is in de SSP hal van de voormalige DRU fabriek in Ulft de Internationale Kunstmanifestatie Huntenkunst. Op plek 18 laat ik een deel van mijn werk zien. Info over Huntenkunst vind je door deze link aan te klikken.
Allicht wat oud en bekend, maar vooral spannend nieuw werk.

Gemanipuleerde en gemaltraiteerde polaroids heb ik gefotografeerd en de digitale bestanden daarvan weer bewerkt. Zij zijn de bron van een serie kleurige spannende platen die middels pigment transfer op bamboe papier zijn overgebracht. Fascinerend proces om via gelukkige toeval (“serendipiteit”) van niets tot iets te geraken. De sfeer van de transfers doen hier en daar denken aan het muziekstuk The Garden van Richard Ayres. Het zijn vergezichten en tegelijkertijd beelden die door een microscoop gezien zouden kunnen zijn. Kortom, veel ruimte voor fantasie!

In de Amerikaanse fotograaf Dan Burkholder zie ik een geestverwant omdat hij, net als ik, oude ambachtelijke fotoprocessen combineert met digitale techniek. Hij maakt palladiumdrukken op “overtrekpapier” met een vergulde achterzijde. Het is variant op een techniek die in de twintiger jaren van de vorige eeuw een hype was: de orotone of miniature d’ oré. Men maakte op een glasplaatje een positief sepia gekleurd beeld en aan de achterzijde daarvan werd een goudkleurig laagje aangebracht door er een laagje goudvernis (goudpigment met banaanolie) op aan te brengen. Deze orotones werden met de hand vervaardigd. De makers hoorden tot de Art and Craft beweging, die zich afzette tegen de Industriële Revolutie en een afschuw hadden van de goedkope en lelijke massaproducten.Fotograaf Peter van Tuijl maakte van en tijdens Huntenkunst een prachtige  fotoserie met soms subtiele glimlachhumor waar de bovenstaande foto deel van uitmaakt.De orotone levert een plaatje met een gouden gloed en bovendien een indruk van diepte omdat de bekijker van het plaatje ook kijkt naar reflecties vanaf de goudkleurige achterkant van het glas. Ziehier het vertrekpunt voor mijn project “Mijn variaties op de Orotone”, waarin ik me de vraag stel of ik met combinaties van oude en nieuwe materialen en technieken de sfeer van de "miniature d' oré" kan benaderen. Met kallitypie (Van Dyke Brown), pigment transfer en pigment prints op "overtrekpapier" met (imitatie)bladgoud op de achterkant maak ik mijn variaties op de orotone. Ik laat ze graag aan jullie zien!

dec. 2018
Expositie in de weekenden van december 2018, Stationsweg 33 Leiden (eerste verdieping)

Een pop-up expositie in een leeg bankgebouw tijdens alle weekenden in december! Atelier Nonnensteeg doet met vier ateliergenoten mee. Wat mij betreft een mooie gelegenheid om de ruige ijzerplaatpigmenttransfers uit m’n serie "Zee, oude schepen en roest" op te hangen tegen een underlayment paneel, waar ze prachtig op uit komen. De serie bestaat uit pigment transfers op ijzeren plaat van "zee" gerelateerde collages (waarvan er inmiddels twee verkocht zijn). De randen van de ijzeren platen zijn onbewerkt gelaten en roesten. De roestige rand verbindt de qua sfeer nogal verschillende werken. Door de randen van de ijzerplaat in te smeren met zeewater (met wat toegevoegde zouten) gaan ze (sneller) roesten. Dit is een natuurlijk proces, waar ik maar met mate invloed op heb. Dat levert spannend werk dat ook met de tijd verandert door het voortgaande roesten. De kleur van de rand zal waarschijnlijk donkerder worden. Op de heel lange termijn zullen misschien ook wel de collages aangetast gaan worden door roest net als de oude schepen en prooi vallen aan de corrosie. (Of als je de rand mooi vindt een antiroestmiddeltje opbrengen, kan ook natuurlijk!) Kortom, werken met een eigen "leven".

Zo mogelijk wil ik bij elke expositie ook nieuw werk laten zien. Het wordt deze keer een kleine serie blauwdrukken (cyanotypie) die een indruk geven van niet meer gebruikte ruimtes in het Spaanse voormalige melaatsendorp Fontilles. Deze fascinerende plek roept vragen op over het leven van de mensen die hier woonden. Ver van de bewoonde wereld, achter een muur. De serie heeft als titel: Desocupado. Spaans voor verlaten, leeg, onbezet.

Daarnaast is er nog wat klein werk te zien en alles is natuurlijk ook te koop!

Zie voor andere deelnemers: website Leidse Stijl

Plaats: Stationsweg 33 Leiden (eerste verdieping, boven de Red Carpet Lounge) Ieder weekend t/m zondag 23 dec. 2018. Vrijdag en zaterdag van 15.00 – 18.00 uur en ’s zondags van 13.00 – 17.00 uur22 en 23 sept. 2018
Kunstroute 22 en 23 september 2018, Oude Vest 115 in Leiden, van 12.00 tot 18.00 u

Voor de Kunstroute zijn we als Atelier Nonnensteeg net als vorig jaar weer te gast op de begane grond van Oude Vest 115. op de plattegrond van het boekje vind je ons onder nummer 57.

Ik hoop wat divers werk te kunnen laten zien, zoals werk uit de serie "Zee, oude schepen en roest" (de andere werken uit de serie zijn nog te zien in Alphen a/d Rijn, zie hieronder).

Er zal ook wat werk te zien zijn uit de serie "Crushed" dat in het Nederlands zowel verpletterd als verkreukeld betekent, dat bestaat uit een aantal bewerkte foto's zien van verlepte, geplette (delen van) bloemen zien. Met pigment transfer op handgeschept, Thais bamboepapier overgebracht. Het risico van tranfers op dit papier zijn de soms flinke imperfecties, wat weer mooi combineert met de kapotte bloemetjes. Bizarre vormen en kleuren maken dat het plaatjes geworden zijn met een vreemde schoonheid, terwijl je tegelijkertijd ziet dat het afgevallen en bijna verdorde plantenresten zijn.

Ik hoop ook de serie Riverview te kunnen laten zien. Een serie van 15 portretjes van ramen die de bewoners/ gebruikers zicht geven op de Maas (en havens) in Rotterdam. Het kleine formaat (7x 19 cm in een a4 passe-partout) dwingt de kijker tot nauwgezet kijken. Door te abstraheren via kleurgebruik en perspectief wordt een onwerkelijke sfeer geschapen. Nergens zijn mensen te zien,maar toch spreekt uit de serie een aspect van het gemeenschappelijke verhaal van de bewoners/ gebruikers van deze gebouwen. Allemaal kijken ze regelmatig naar buiten en zien dan de drukke scheepvaart, de wolken en het geschitter van de golven op het water. Water dat voor de kijker nergens direct zichtbaar is. Naar sommige ramen kaatsen de golven het licht zodat soms zelfs de weerspiegeling van het water te zien is in de vorm van golvende lijntjes. In andere ramen zijn de wolken weerspiegeld.

Tot slot zijn er kleine voorstudies te koop, is er de map met voorbeelden van verschillende edele fotoprocessenen en neem ik als "preview" nieuw werk mee waar ik nu aan werk: pigment transfers op basis van gemanipuleerde van polaroids.sept. 2018
Expo in Galerie Alphen Art, De Aarhof 15, Alphen aan den Rijn

Tijdens deze expo laat ik acht werken uit m’n serie "Zee, oude schepen en roest" zien. Deze bestaat uit vijftien pigment transfers op ijzeren plaat van "zee" gerelateerde collages (waarvan er twee verkocht zijn). De randen van de ijzeren platen zijn onbewerkt gelaten en roesten. De roestige rand verbindt de qua sfeer nogal verschillende werken. Door de randen van de ijzerplaat in te smeren met zeewater (met wat toegevoegde zouten) gaan ze (sneller) roesten. Dit is een natuurlijk proces, waar ik maar met mate invloed op heb. Dat levert spannend werk dat ook met de tijd verandert door het voortgaande roesten. De kleur van de rand zal waarschijnlijk donkerder worden. Op de heel lange termijn zullen misschien ook wel de collages aangetast gaan worden door roest net als de oude schepen en prooi vallen aan de corrosie. (Of als je de rand mooi vindt een antiroestmiddeltje opbrengen, kan ook natuurlijk!) Kortom, werken met een eigen "leven". Spannend, toch?

Ook de handgemaakte leporello “Rietboek” wil ik laten zien.Het landschap in het Groene Hart, in de loop der eeuwen ontstaan als gevolg van menselijke activiteit, wordt in haar voortbestaan echter ook bedreigd door allerhande menselijke activiteiten.  Het riet is steeds dynamisch weergegeven. Het licht werpt schaduwen op de bladen van het riet dat levendig beweegt op de wind. Met mijn kunstenaarsboek probeer ik de aandacht te vragen voor de bedreigingen van het polderland vanuit de omringende randstad.

In “Rietboek” speelt riet een hoofdrol als metafoor voor het landschap in het Groene Hart. In elke prent wordt het riet  weergegeven samen met een symbool voor een mogelijke bedreiging van dat landschap.

Ateliergenoot Dineke van Heijningen is een van de kunstenaars van wie ook werk te zien is.

De expositie is te zien vanaf vrijdag 31 aug tot en met vrijdag 5 okt. in Galerie Alphen Art in Alphen a/d Rijn. De galerie is open:
dinsdag t/m zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur
vrijdagavond van 17.00 tot 20.00 uur
koopzondag van 13.00 tot 16.00 uur
Op woensdag 5, 19 en 26 sept ben ik er zelf ook aanwezig om je wat meer te vertellen over de werken. Iedereen is welkom en je kunt vrij naar binnenlopen om de tentoongestelde kunst te bewonderen.
De Galerie Alphen Art is te vinden in winkelcentrum De Aarhof 15, 2406BT Alphen aan den Rijn.juni en aug. 2018
Samen met ateliergenoten deelname aan kunstmarkten in Leiden en Warmond

Zomers Kunstweekend in Leiden en de Kunstmarkt in Warmond leverde plezierige ontmoetingen op met bezoekers die net als wij genieten van het maken en kijken naar kunst.


Juni '18
"Crushed", in solo expositie in Trompenburg Tuinen en Arboretum in Rotterdam

Als de internationale Huntenkunstmanifestatie in Ulft te ver voor je was, kun je de hele maand juni nog terecht in Tuin en Arboretum Trompenburg aan de Honingerdijk in Rotterdam.
Als solo expositie hangt daar "Crushed", dat in het Nederlands zowel verpletterd als verkreukeld betekent, dat bestaat uit een aantal bewerkte foto's zien van verlepte, geplette (delen van) bloemen zien. Met pigment transfer op handgeschept, Thais bamboepapier overgebracht. Het risico van tranfers op dit papier zijn de soms flinke imperfecties, wat weer mooi combineert met de kapotte bloemetjes. Bizarre vormen en kleuren maken dat het plaatjes geworden zijn met een vreemde schoonheid, terwijl je tegelijkertijd ziet dat het afgevallen en bijna verdorde plantenresten zijn. De serie past qua thema prachtig in Trompenburg. Al tijdens het ophangen waren de bezoekers in het werk geïnteresseerd.
De komende maanden zullen de ateliergenoten van Atelier Nonnensteeg hier ook exposeren.


25, 26 en 27 mei '18
Huntenkunst, een internationale kunstmanifestatie in de SSP hal (de voormalige Dru haardenfabriek) in Ulft

In het weekend van 25, 26 en 27 mei doe ik mee aan Huntenkunst, een internationale kunstmanifestatie in de SSP hal (fabriekshal van de voormalige Dru haardenfabriek) in Ulft.

In de streek rond Ulft komt “ijzeroer” voor in de bodem. Onder landbouwgrond lagen banken van ijzeroer. De boeren hadden er last van en er kon ijzer uit gewonnen worden. Kortom een winwin situatie die in de negentiende eeuw leidde tot de ijzerindustrie in de streek. Grappig toeval dat ik juist nu bezig ben met m’n serie "Zee, oude schepen en roest", die zal gaan bestaan uit ongeveer vijftien pigment transfers op ijzeren plaat van "zee" gerelateerde collages. Die serie neem ik dan ook zeker mee en zal er zoveel van laten zien, als de ruimte het toelaat, tijdens Huntenkunst. De randen van de ijzeren platen zijn onbewerkt gelaten en roesten. De roestige rand verbindt de qua sfeer nogal verschillende werken. Door de randen van de ijzerplaat in te smeren met zeewater (met wat toegevoegde zouten) gaan ze (sneller) roesten. Dit is een natuurlijk proces, waar ik maar met mate invloed op heb. Dat levert spannend werk dat ook met de tijd verandert door het voortgaande roesten. De kleur van de rand zal waarschijnlijk donkerder worden. Op de heel lange termijn zullen misschien ook wel de collages aangetast gaan worden door roest net als de oude schepen en prooi vallen aan de corrosie. (Of als je de rand mooi vindt een antiroestmiddeltje opbrengen, kan ook natuurlijk!) Kortom, werken met een eigen "leven". Spannend, toch?

Met "Crushed", dat in het Nederlands zowel verpletterd als verkreukeld betekent, laat ik een aantal bewerkte foto's zien van verlepte, geplette (delen van) bloemen zien. Met pigment transfer op handgeschept, Thais bamboepapier overgebracht. Het risico van een transfer op dit papier is soms flinke imperfecties, hetgeen weer mooi combineert met de kapotte bloemetjes. Bizarre vormen en kleuren maken dat het plaatjes geworden zijn met een vreemde schoonheid, terwijl je tegelijkertijd ziet dat het afgevallen en bijna verdorde plantenresten zijn.

Ook de handgemaakte leporello “Rietboek” wil ik laten zien. In “Rietboek” speelt riet een hoofdrol als metafoor voor het landschap in het Groene Hart. In elke prent, op handgeschept Khadi papier, wordt het riet  weergegeven samen met een symbool voor een mogelijke bedreiging van dat landschap.
Het landschap in het Groene Hart, in de loop der eeuwen ontstaan als gevolg van menselijke activiteit, wordt in haar voortbestaan echter ook bedreigd door allerhande menselijke activiteiten.  Het riet is steeds dynamisch weergegeven. Het licht werpt schaduwen op de bladen van het riet dat levendig beweegt op de wind. Met mijn kunstenaarsboek probeer ik de aandacht te vragen voor de bedreigingen van het polderland vanuit de omringende randstad.

zo 8 april '18
Vreewijk kunstroute, te gast in tuinhuis van Witte Rozenstraat 37, Leiden, 12.30 - 17.00 u.

Tijdens de Vreewijker kunstroute laat ik natuurlijk wat bekend werk zien als een staalkaart van de dingen die ik maak. Maar ik  laat ook een paar nieuwe maaksels zien. Eigenlijk is het een serie werk in wording.

"Zee, oude  schepen en roest" is even de werktitel. Het zijn collages met de zee als thema en doordat ze via pigment transfer op ijzeren plaat zijn overgebracht, zal de rand gaan roesten. Dit zorgt voor een eenheid in de serie werken die uniek en onderling nogal varschillen van sfeer. Door de randen van de ijzerplaat in te smeren met zeewater (met wat toegevoegde zouten) gaan ze roesten. Dit is een natuurlijk proces, waar ik maar met mate invloed op heb. Dat levert spannend werk dat ook met de tijd verandert en langzaam door zal roesten. De kleur van de rand zal waarschijnlijk donkerder worden.


Op 8 april heb ik wel al een aantal transfers op ijzer klaar. De voorstelling is dus al te zien, de rand is echter nog aan het begin van het roestproces. Werk in uitvoering dus!

Het programma voor de kunstroute kun je hier downloaden.


Jan. 2018
Van "vintage"kerst collage naar kunstenaarsboek

Twee series "vintage kerst"collages heb ik verwerkt  tot een kunstenaarsboekje. Nadat ik er een had gemaakt en verkocht, heb ik een tweede gemaakt met toevoeging van een voorblad/ omslag met de jaartallen 1917 en 2017 erop.

 

Het markeert het eind van het jaar 2017 waarin 1917 honderd jaar geleden was. Op naar een nieuw jaar!Dec. 2017
Vintage kerstgroet: Fijne feestdagen en meer insecten in 2018 voor ieder!

Voor de deelname van Atelier Nonnensteeg aan de Swanmarket in de Rotterdamse Van Nellefabriek heb ik een serie "vintage" kerstcollages gemaakt.

Als een soort verzet tegen de marketing gekte rond de viering van 100 jaar Stijl, heb ik gekeken wat er nog meer gebeurde in 1917. Dat was veel en heel ingrijpend: de Amerikanen gingen meedoen aan de Eerste Wereldoorlog, er werd voor het eerst mosterdgas ingezet en de Franse soldaten beginnen zich lijdelijk te verzetten. De Russische revolutie vind plaats en in het neutrale Spanje groeide de onrust onder de arme bevolking. In Nederland wordt de grondwet gewijzigd, waardoor vrouwen  passief kiesrecht krijgen. Valt dit af te lezen aan bijvoorbeeld schilderijen die in dat jaar gemaakt zijn? Daarover gaan het merendeel van mijn kerstcollages. Klik hier en lees meer.

De collage hierboven is anders. Die bestaat uit een oude kerstkaart uit de Victoriaanse tijd waarop een kikker en insecten dansen. Het was in die tijd leuk om kerstkaarten te sturen met een "creepy" karakter. In mijn collage heb ik dait plaatje gecombineerd met een grafiek uit een onderzoek dat dit jaar werd gepubliceerd over de schrikbarende achteruitgang van het aantal insecten in Duitsland.


Dec. 2017
Esdoornkrukken in Galerie Zône in Leiden

In december 2017 zijn de krukken die meubelmaker Frida van der Poel van esdoornhout maakte en die ik heb voorzien van een esdoorn pigment transferprint te zien en te koop bij Galerie Zône, Nieuwstraat 17b in Leiden.
In de Kaiserstraat in Leiden groeiden tot 2011 zilver esdoorns. Tot verdriet van veel bewoners moesten die worden gekapt.  Het hout is gezaagd door de houtzaagmolen de Heesterboom in Leiden en na een aantal jaren drogen door Frida verder verwerkt tot o.m. banken die afgelopen jaar in de Kaiserstraat zijn geplaatst. Maar ook heeft ze er dus deze krukken van gemaakt. Zie het hele verhaal hieronder bij Zomers Kunst Weekend 2017.


okt/ nov. 2017
Groene Hart Kunstprijs 2017, in Galerie Hoeve Rijlaarsdam, tot 24 nov. 2017

In “Rietboek” speelt riet een hoofdrol als metafoor voor het landschap in het Groene Hart. In elke prent wordt het riet  weergegeven samen met een symbool voor een mogelijke bedreiging van dat landschap.

Het landschap in het Groene Hart, in de loop der eeuwen ontstaan als gevolg van menselijke activiteit, wordt in haar voortbestaan echter ook bedreigd door allerhande menselijke activiteiten.  Het riet is steeds dynamisch weergegeven. Het licht werpt schaduwen op de bladen van het riet dat levendig beweegt op de wind. 

In het Rietboek zijn 10 collages verwerkt, voor elke editie van de Groene Hart Kunstprijs één. Een hommage aan het streven van de stichting om via kunst de zorg en de aandacht voor het Groene Hart te stimuleren. Met mijn kunstenaarsboek probeer ik de aandacht te vragen voor de bedreigingen van het polderland vanuit de omringende randstad. Het is tot 24 november te zien in Galerie Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop.


zat 23 en zo 24
sept 2017
Kunstroute 2017 in Leiden, za 23 en zo 24 sept. 2017, Oude Vest 115 Leiden van 12.00 tot 18.00 u


Samen met de ateliergenoten ben ik tijdens de Kunstroute te gast in Oude Vest 115. Je vindt ons als 47 op de plattegrond in het kunstroute boekje.

Ik heb een serie van tien collages gemaakt waarin riet de hoofdrol speelt. Via pigment transfer heb ik ze op Khadi handgeschept A4papier overgebracht. Samen vormen ze een leporello, een Rietboek. Op elk werk staat riet afgebeeld in combinatie met een metafoor van menselijke activiteit die de groene ruimte bedreigt zoals aanleg van wegen, allerhande bouwactiviteit, uitbreiding van verstedelijking en de toename van vluchten op Schiphol. Drie bladzijden uit het Rietboek zijn groter gedrukt op Thais handgeschept mulberrypapier.

Daarnaast heb ik collages gemaakt van werk van twee Leidse kunstenaars die werkten rond 1900 (fotograaf Goedeljee en tekenaar Kikkert). Beiden legden indrukken van het Leiden van toen vast. Naar mijn gevoel vanuit een nogal verschillend perspectief. Zie voor het verhaal achter de plaatjes ook hier beneden (Zomers Kunstweekend). Kom kijken!

Natuurlijk neem ik ook wat “proofies” mee en de esdoornpaneeltjes gemaakt van de bomen uit de Kaiserstraat. Ook zorg ik voor een map met voorbeelden van verschillende oude technieken (gomdruk, cyanotypie en kallitypie(“van Dyke brown”)).


zat 24 juni  2017
Zomerskunstweekend Hooglandse Kerkgracht Leiden van 12.00- 17.00 u.


Samen met de ateliergenoten zijn we op de markt om ons werk te laten zien en te verkopen. Meubelmaker Frida van der Poel heeft voor mij vierkante paneeltjes (15x 15 cm en 10x 10 cm) gemaakt van het hout van de zilveresdoorns die tot 2011 in de Kaiserstraat groeiden. Daar heb ik met pigment transfer/ mixed media plaatjes op gemaakt die verband houden met de geschiedenis van de bomen in de Kaiserstraat, esdoornblaadjes en - vruchtjes en vrij werk. De bomen zijn in de Leidse houtzaagmolen De Heesterboom tot planken gezaagd. Dus super Leidse en duurzame kunst op ambachtelijke wijze vervaardigd!
Mijn zoektocht naar de geschiedenis met links naar de plaatjes in de beeldbank van Erfgoed Leiden is hier te vinden.
In de collage in het plaatje hierboven is pontificaal de oude Van der Klaauwtoren te herkennen, gezien vanuit de Bakkersteeg zoals die door J. E. Kikkert getekend werd in 1875. In dat jaar kreeg de gedempte Cellebroersgracht de naam Kaiserstraat. De Handelingen van de gemeenteraad van 27 mei 1875 waarin dat besluit werd genomen zijn ook in de collage verwerkt. Het gele huisje staat aan de Kaiserstraat, hoek Sterrewachtlaan.
Ook op zondag 25 juni zijn de paneeltjes te zien en te koop in de kraam  van Galerie  Zône.


24 mei t/m 20 aug. 2017
Zomerexpo 2017, in de Museum De Fundatie in Zwolle

Dit werk hangt in Museum de Fundatie/ Kasteel het Nijenhuis in Zwolle/ Heino! De jury heeft dit werk, samen met 249 anderen, uit 3500 inzendingen anoniem gekozen om deel uit te maken van de Zomerexpo 2017 met Water als thema. Ook het werk van  twee  ateliergenoten van Atelier Nonnensteeg is gekozen. Hoewel geluk zeker ook een rol speelt, beschouwen we het toch als een vorm van erkenning voor de kwaliteit die ons werk heeft. Mijn werk hangt in de prachtige Tuinzaal van het Kasteel Het Nijenhuis. Van  "Poel" heb ik er twee gemaakt. Elk exemplaar in deze kleine oplage is uniek door de gebruikte techniek en het papier. Nummer 1 is verkocht, nummer 2 is nog beschikbaar. Het andere werk dat ik had aangemeld is te zien in Nieuw werk op deze website.2016- 2017
Wortels: een project in uitvoering

Mijn fascinatie voor de vorm van bomen leidde eerder al tot een foto-onderzoek met een serie Bomen als resultaat. Regelmatig komen er nog bomen bij. De vorm van de kruin van bomen en struiken roept de vraag op of het er onder de grond, de wortels, ook zo uit ziet. De boom  werd vaak gezien als metafoor voor de verbinding tussen hemel en aarde. De takken die naar de hemel reiken kunnen we zien, de wortels die de aarde vasthouden niet. Is het de donkere kant van de boom? Lijkt de vertakte structuur op die van de kruin? Vragen die benaderd kunnen worden met fotografisch onderzoek.
 Iemand tipte me dat er een grote boom was omgewaaid en nog niet verzaagd. Je kon er prachtig de wortels zien. Later vond ik bij een boswandeling de wortels van struiken die gerooid waren en op een hoop lagen om te worden afgevoerd. In die wortels kun je goed zien hoe de stam overgaat in steeds fijnere vertakkingen van de wortels. Dat wilde ik via foto's onderzoeken en bekijken. Zo veel mogelijk van voor tot achter, van onder tot boven scherp. Gelukkig kon ik deze wortels (eigenlijk wortelstelsels) meenemen naar de studio en er foto's van maken. Met focus stacking en de computer lukte het om de wortelstelsels scherp in beeld te krijgen. Nu is de volgende stap de weergave en het drukken op papier of iets anders. In Nieuw werk is nog een eerste studie te vinden van een kant die het mogelijk op kan gaan met de wortels.za. 24 en zo.  25 sept. 2016
Kunstroute 2016 in Mijn Fotowerkplaats, Oude Rijn 94, Leiden, 12.00- 18.00 u.

Samen met de ateliergenoten van Atelier Nonnensteeg en Jacqueline du Prie exposeren we ons werk dit jaar in Mijn Fotowerkplaats, Oude Rijn 94 in Leiden. Op de kaart te vinden: klik hier.  In het Kunstrouteboekje vind je ons op bladzijde 80 en 81.
Mijn Fotowerkplaats is een fotostudio in een oude timmerwerkplaats en een mooie sfeervolle plek in het hartje van Leiden. Een veel centralere plaats dan ons nieuwe atelier in de Stevenshof. Ons atelier aan de Mary Zeldenrustweg 18 in Leiden is na afspraak natuurlijk ook te bezoeken.

Ik laat nieuw werk zien, een serie pigment transfers "Deelneming".
Mijn moeder bewaarde de reacties die ze in de vorm van kaartjes en brieven kreeg na het overlijden van mijn vader in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ze zijn vaak formeel en hebben een vorm die we nu niet meer kennen. Langzamerhand beginnen ze een soort historisch overblijfsel te worden, dat iets vertelt over de heftige emoties van toen en de manier waarop die werden verwoord en geuit. Wat zegt me dat nu? Kunnen de kaartjes en brieven weer een nieuw beeld opleveren met een nieuwe emotie en sfeer?
Het resultaat van deze vragen is een serie foto's via pigment transfer met de hand gedrukt op verschillende soorten handgeschept moerbei- en (Thais) bamboepapier. Je vindt ze in de webgallery Deelneming.
Je bent van harte welkom op de Oude Rijn 94!23 en 24 april 2016
Groepsexpositie Atelier Nonnensteeg 23 en 24 april 2016 in Yogacentrum Leidse Hout, 12.30- 17.00 u.

Op uitnodiging van Jenneke van Doorn, in het kader van het feest t.g.v. 10 jarig jubileum van haar yogapraktijk, hebben een aantal ateliergenoten van Atelier Nonnensteeg gefotografeerd in de Leidse Hout. Die foto's vormen de basis voor het werk dat te zien is op de expositie in het Yogacentrum Leidse Hout. Het thema "Stilte en natuur in de Leidse Hout" is door iedere kunstenaar op geheel eigen wijze geinterpreteerd en uitgewerkt.

Graag nodig ik je uit om de expositie te komen bekijken op zaterdag 23 en zondag 24 april tussen 12.30 u. en 17.00 u. in het koetshuis/ Yogacentrum Leidse Hout, Groene Maredijk 100.

Voor een routebeschrijving zie: http://www.yogacentrumleidsehout.nl/adres-en-routeschrijving

Tijdens de openingsuren zijn de ateliergenoten (in wisselende combinaties, helaas zonder Sasha) zelf aanwezig om je rond te leiden of vragen te beantwoorden. Zondagmiddag 24 april zal ik de hele middag aanwezig zijn. Het getoonde werk is ook te koop.

Er zal een deel van het werk uit de serie Leidse Hout te zien zijn: zie website (klik hier)26 en 27 sept.
2015
Kunstroute 2015 in Atelier Nonnensteeg, zaterdag en zondag tussen 12.00 u. en 18.00 u.

Ook dit jaar doen we mee met de Kunstroute en ontvangen we graag bezoekers in onze alternatieve expo ruimte in de fietsenstalling aan de overkant (de deuren tussen nummer 8 en 9; het wijst zich vanzelf). Ik laat de alternatieve serie Onlicht op papier zien. Dit is een serie pigment transfers op handgeschept Thais papier geïnspireerd door de Amerikaanse fotograaf Todd Hido. In Mijn Fotowerkplaats (Oude Rijn 94) is de expositie Onlicht te zien (zie eerder op deze website). In de Nonnensteeg is ook ander recent werk te zien.
Op verzoek en onder begeleiding van een van de ateliergenoten is een bezoek aan ons atelier natuurlijk ook mogelijk.
Zelf pendel ik heen en weer tussen beide exposities en ben mobiel bereikbaar.


sept. 2015
Groene Hart Kunstprijs 2015, in Galerie Hoeve Rijlaarsdam, vanaf 10 okt. 2015

Mijn werk waarmee ik deelneem aan de Groene Hartkunstprijs met als thema "Leef mee met het Groene Hart" bestaat uit een pigment transfer op Khadipapier van een digitale collage én een virtueel deel dat zichtbaar gemaakt kan worden door de tablet of smartphone  op (delen van) het werk te richten. Daarvoor  moet je wel even een  app'je  downloaden. Hier staat hoe  je dat  moet doen.
Het  is ook leuk om het nu even te doen, want het werkt ook als je smartphone/ tablet met Aurasma (en je volgt JaapdeRaat's public aura's) op het plaatje van het kunstwerk hierboven richt. Hoe beter de  camera van je tablet of smartphone is, hoe beter het lijkt te werken. Op mijn tablet werkt het bijvoorbeeld wel, maar op mijn smartphone (die een paar jaar ouder is weer niet). Gelukt? Bijzonder, hè?
Als je helemaal geen smartphone of tablet hebt, mis je dus een paar stukjes van mijn kunstwerk voor de Groene Hartprijs. Nu maar hopen dat de jury wel een beetje "up tot date" is, want ik vind het een schitterende uitwerking van het "leef mee" thema. Alvast een beetje virtual reality dus!
 


19, 20, 26 en 27
sept. 2015
Expositie ONLICHT, Mijn Fotowerkplaats, Oude Rijn 94, Leiden
19 en 20 sept. 14.00- 17.00 uur
26 en 27 sept. 12.00 - 18.00 uur (Kunstroute)

Jacqueline du Prie en Marike Benschop zijn twee fotografen die samenwerken in "Mijn fotowerkplaats". Soms doe ik een project met hen samen, zo hebben we nu "On -licht" gemaakt.
Alle drie waren we onder de indruk van het werk van de Amerikaan Todd Hido. We wilden door hem geïnspireerd aan het werk gaan en zien of dat tot een gezamenlijke expositie  zou kunnen leiden. Dat avontuur zijn we ingegaan met "On-licht" als resultaat. Een fotoboek en een expositie, beide klein maar fijn!
Mijn werk binnen de expositie is speciaal gemaakt voor de ruimte waarin wordt geëxposeerd. Er valt daglicht binnen door het dak. Door pigment transfers te drukken op "overtrek"papier en die vrij op te hangen zodat het licht er door heen kan vallen, ontstaan bijna levende werken. Ze veranderen van toon met de verandering van het licht. De imperfecties die ontstaan bij het transferproces dragen bij aan de vervreemdende sfeer.  Als je het geheel van het werk op de expositie overziet, is het volgende citaat uit een intervieuw met Todd Hido zeker van toepassing: "Often you're telling your own story but you may not even know it.” Want hoewel voor ons alle drie het thema hetzelfde is, de uitwerking is totaal verschillend.
Ons boekje laat foto's zien gemaakt van de digitale bestanden die ik tevens gebruikte om er pigment transfers van te maken die ik deze keer dus in "doorzicht"vorm (te zien op de Oude Rijn) én op Thais papier (tijdens de Kunstroute te zien in de Nonnensteeg).  Het boekje is te vinden via de volgende link: klik hier om naar het boekje te gaan


4 april t/m 30 april 2015
"Solo"expositie in Galerie Zône Leiden

Vanaf 4 april 2015 (t/m 30 april 2015) laat ik een selectie van nieuw en ouder werk zien in
Zône - Galerie voor kunst en vormgeving, Nieuwstraat 17b, 2312 KA Leiden.
Zône is open op:

woensdag t/m vrijdag: 12 - 18 uur
zaterdag: 10 - 17 uur
zondag: 13 - 17 uur

Op vellen handgeschept bamboopapier uit Thailand heb ik via pigment transfer een kleine serie gemaakt die bestaat uit geabstraheerde digitale foto's waarmee ik  het authentieke van een landschap probeer te ontdekken. Wanneer ervaart de toeschouwer het samenspel van kleurige vlakjes nog wel als landschap en wanneer niet meer?Daarnaast laat ik werk zien, dat een beetje geïnspireerd is door de (moderne) houtsnijdrukken van de Japanse kunstenaar Joichi Hoshi (1913 -1978). Naast sterrenhemels maakte hij z'n halve leven bomen die hij tegelijk realistisch en vol magie wist te verbeelden. Inmiddels zijn er al werkend enkele series "bomen" ontstaan, waarin ik op zoek ben naar de eigenheid van de boom. Soms ligt het wezenlijke in het reiken naar de hemel, dan weer in het wortelen in de aarde. Ook kan ik me nu voorstellen dat de boom als een metafoor voor leven gezien kan worden. Of zoals in de Noorse mythologie waar Yggdrasill de levensboom en kennisboom is, het symbool van de eindeloos vertakte vorm van dat wat is. Tegelijk draagt en verbindt hij de werelden als as van de wereld Hij reikt van de onderwereld dwars door de mensenwereld naar de wereld van goden en helden. Handgeschept papier van de bast van de moerbeiboom en handgeschept bamboo papier is een mooie ondergrond voor de pigmenttransfers van de boomcollages.
Ook laat ik wat collages van landschappen, Family matters...(bewerkte oude familiefoto's), van erfgoed (interieur Meelfabriek) en van de fascinerende wiwar van electriciteitsdraden,-lampen en -isolatoren langs de Franse wegen zien.
Kortom, veel (nieuws) te zien op mijn eerste "solo" expositie!


9 januari t/m 9
maart 2015
Expositie met enkele Atelier Nonnensteegcollega's (Dineke van Heijningen, Sasha Meyer en Henny Willems) in Gemeentehuis Zoeterwoude

De ontvangsthal van het gemeentehuis in Zoeterwoude heeft mooie wanden om ons werk op te hangen. Open tijdens kantooruren en op 16 januari om 15.30 u. officële opening door de wethouder van Kunst en Cultuur.
Ik heb gekozen om werk te laten zien dat een relatie heeft met de plek waar we exposeren. Mooi in het licht hangt "Vaart!", de collage van oude waterkaart en en een platbodem. Op de ronde wand direct tegenover de ingang hangt  een kleine serie pigment drukken op Khadi papier. De foto's waarop het geexposeerde werk is gebaseerd zijn allemaal gemaakt in het Groene Hart en sommige in Zoeterwoude (zie eerder: april 2014) zelf. Het zijn fantasieën over de geschiedenis of de toekomst van het landschap en de invloed van ons, mensen, daarop. Door het "onderzoek" daarnaar ontstaan nieuwe landschappen met een twist, een zekere gelaagdheid.


8 oktober 2014
Deelname aan het Famillement in de Hooglandse Kerk in Leiden (gratis toegang, van 13 tot 21 uur)

Altijd al had ik belangstelling voor oude foto's en de verhalen die er bij horen. De doos met spullen, familiepapieren en oude fotoalbums van mijn moeder is een bron van materiaal voor digitale collages. Maar soms laat ook gewoon een soort reproductie van een klein fotootje als cyanotypie  veel sfeer zien en vertelt ook het verhaal eigenlijk al.  Af en toe werk ik aan het project en bij een expositie laat ik wel eens nieuw werk zien wat hierop is gebaseerd. Family matters dus...


Het Famillement is een tweejaarlijks ééndaags evenement op het gebied van Famillegeschiedenis en Erfgoed. Het Famillement richt zich op een breed publiek met een programma dat zowel leken als gevorderden op het terrein van (familie)geschiedenis veel heeft te bieden.
Het aankomende Famillement is gratis voor bezoekers en vindt plaats op woensdag 8 oktober 2014, van 13.00 - 21.00 uur in de Hooglandse Kerk in Leiden.
Ik ga deelnemen en zal er mijn work in progress "Family matters..." presenteren. Je kunt alvast een indruk krijgen door de gallery op de website te bekijken (als je hier klikt, ga je er naar toe).
Tevens hoop ik bezoekers op het idee te brengen om op een nondestructieve manier ook mooie dingen te gaan/ laten doen met hun oude familiedocumenten en -foto's. Ik wil hen daar graag bij helpen met een aanbod hen de benodigde vaardigheden te leren door middel van workshops. Natuurlijk kan ik dat ook in opdracht voor hen doen. Een mooi voorbeeld daarvan:De schitterende portretjes hierboven zijn bijvoorbeeld pigment transfers van foto's gemaakt met de camera van de telefoon.  In 1928 werden door het Engelse meisje op het linker plaatje tijdens het verblijf met haar ouders in India krijttekeningen en potloodschetsen gemaakt. Haar dochter bewaart die in een map. Door ze elk apart te reproduceren op mooi papier en samen te brengen in een leporello kunnen de tekeningen bekeken worden zonder ze te beschadigen.
Wil je meer weten over de zakelijke kant: ga naar "Wat ik voor je kan doen"


27-09-2014 en
28-09-2014
Kunstroute 27 en 28 september 2014, Atelier Nonnensteeg van 12 tot 18 uur open

Samen met de collega's van Atelier Nonnensteeg doe ik ook dit jaar weer mee. Net als vorig jaar maken we een boeiende expo in de ruimte schuin tegenover ons atelier in de Nonnensteeg (de deuren tussen nummer 8 en 9; het wijst zich vanzelf). Wees welkom op zaterdag- en zondagmiddag!
Er zal een lichte nadruk liggen op werk gerelateerd aan een verkenning door de Nonnensteegcompanen van de Maasvlakte. Ik zal de serie
"Who Has Seen The Wind" laten zien. De titel is de eerste regel van een gedicht van Christina Rossetti (1830-1894) en ik  leen het van haar om het te gebruiken als thema voor de digitale collages die ik heb gemaakt naar aanleiding van ons bezoek aan de Tweede Maasvlakte. Wind, was er toen het gebied nog zee was. Nu het land geworden is, is er nog steeds vooral wind. Er groeit (nog) geen boom, maar in de hekken flappert al wel het afvalplastic in de wind. Vreemde vlakte, louter functioneel. Het is er leeg, zonder verleden, zonder emotie, zonder spel, zonder kunst. Ateliergenoot  Henny Willems maakte van gevonden stokken en meegebrachte blauwe zakken een tijdelijke kunstwerk. Heel even was er spel, emotie en kunst  en nog altijd ....is er wind!
Wat rest zijn de drukken van digitale collages die doen denken aan wonderlijke landschappen, steden en abstracten. Natuurlijk is er ook ander werk te zien en is onder begeleiding bezoek aan het atelier ook mogelijk.
Ook in Even Open op de begane grond  is werk van ons te zien tijdens de kunstroute.


De overzichtstentoonstelling is op de tweede verdieping, daar hangt het werk "Ginder" dat ook in het kunstroute boekje staat.

September t/m
december
2014
Exposeren in "Even open" / Leidse Stijl in de winkel van voorheen De Slegte in de Breestraat in Leiden

Ons collectief Atelier Nonnensteg exposeert in september en oktober samen met een aantal Leidse collega kunstenaars werk in een voortdurend wisselende collectie in de voormalige winkel van de Slegte, Breestraat 65 -75 in Leiden. We zullen steeds ander werk laten zien en bij voldoende belangstelling laten zien hoe we ons werk maken. Bij voldoende licht misschien een cyanotypie maken of laten zien hoe een pigment transfer gaat.Augustus
2014
Kunstmarkt in Warmond op het dorpsplein (bij de pomp), 31 aug 2014 van 11- 16 uur

Tijdens de Kunstmarkt in Warmond laten we met de collega's van Atelier Nonnensteeg werk zien dat we het afgelopen jaar hebben gemaakt. Natuurlijk is ons werk te koop voor een vriendelijke prijs. Ik laat  divers  werk zien zodat u een indruk kunt krijgen van de verscheidenheid van mijn werk. Natuurlijk zijn er ook op aquarelpapier geprinte kaarten van mijn werk  te koop ("huisgemaakt" dus!). 

Juni 2014
Family matters...

Altijd al had ik belangstelling voor oude foto's en de verhalen die er bij horen. De doos met spullen, familiepapieren en oude fotoalbums van mijn moeder is een bron van materiaal voor digitale collages. Maar soms ook gewoon een soort reproductie van een klein fotootje als cyanotypie laat veel sfeer zien en vertelt ook het verhaal eigenlijk al.  Af en toe werk ik eraan en bij een expositie laat ik wel eens nieuw werk zien wat hierop is gebaseerd. Family matters dus...
De technieken die ik daarbij gebruik, deel ik graag met anderen. Voor mij was dat de reden om samenwerking te zoeken met Marike en Jacqueline. "Mijn fotowerkplaats" is de plek waar Marike Benschop en Jacqueline Du Prie hun fotoworkshops geven.  Met veel plezier en pret kun je er leren anders te kijken en nog betere foto's te maken. Door samen te werken kan ik mijn "druk"technieken inbrengen en is gezamenlijke workshop "Wat doen we met oma" ontstaan. Hier is de link, waar je meer kunt lezen: http://www.mijnfotowerkplaats.nl/detail/posts/12135
Je kunt je via hun website ook opgeven. Op zes donderdagochtenden  van 10 tot 12 uur (19 juni eerste keer) gaan we aan het werk met oude foto's, papieren en ander materiaal om daar je eigen kunst van te maken. Wij begeleiden je daarbij zo dat je alles ook zelf leert doen . Hoe kun je een bijvoorbeeld oude foto digitaliseren, hoe kun je dat bestand  bewerken tot een negatief waar je weer een cyanotypie (oude fotografische techniek) mee kunt maken enz. Enkele voorbeelden  van wat je zoal met oude  familiefoto's en documenten kunt doen vind  je hier.Mei 2014
Verkennen van clay printing in combinatie met digitale collages

Sinds enige tijd ben ik me een nieuwe techniek waarmee kleurig abstract werk te maken is, aan het eigen maken: clay printing. Een Nederlandse term is er nog niet voor omdat er niet veel mee gewerkt wordt. Mij biedt het in ieder geval mogelijkheden om het kleurige werk te combineren in digitale fotocollages. Weer eindeloze mogelijkheden erbij....Boven een voorbeeld van een digitale collage met een kleidruk erin verwerkt (afgedrukt via pigment transfer op Khadi papier) en onder een voorbeeld van een kleidruk "puur"."Spring", kleidruk op papier (ongeveer 20x30)


Mei 2014
Who has seen the wind?

"Who Has Seen The Wind" is de eerste regel van een gedicht van Christina Rossetti (1830-1894) en ik  leen het van haar om het te gebruiken als thema voor de digitale collages die ik heb gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan de Tweede Maasvlakte. Wind, was er toen het gebied nog zee was. Nu het land geworden is, is er nog steeds vooral wind. Er groeit (nog) geen boom, maar in de hekken flappert al wel het afvalplastic in de wind. Vreemde vlakte, louter functioneel. Het is er leeg, zonder verleden, zonder emotie, zonder spel, zonder kunst. Ateliergenoot  Henny Willems maakte van gevonden stokken en meegebrachte blauwe zakken een tijdelijke kunstwerk. Heel even was er spel, emotie en kunst  en nog altijd ....was er wind!


April 2014
Boter, Kaas en Eieren: Recreatief Transferium Zoeterwoude

Klein "project" met de Nonnensteegcollega's; onderzoek van een vreemde plek naast de afslag naar Zoeterwoude.
Een bijzonder gebouw, een "bedachte" overgang naar het Groene Hart. We gaan er gezamenlijk naar toe om onze vragen te verbeelden. Er loopt een boerenpad parallel aan de snelweg waarover het verkeer voortraast.Geluidsschermen, windmolens, verlaten nesten (de eieren er nog in) van ganzen, klein meertje met veel vogels. De natuur vescht hier tegen de verstedelijking en alleen als de natuur recreatief is,  levert het genoeg op om die te kunnen handhaven.


Februari 2014
Vijf werken te zien in de Khadi Gallery van Khadi Papers!

Khadi is het Indiase handgeschepte papier waarop ik veel van mijn werk druk. Af en toe bezoek ik de website van de Engelse importeur en zag de gallery met werk waarin Khadi papier is gebruikt. Mooie dingen zijn er te zien, maar nog geen collages gedrukt via pigment transfer. Sinds februari 2014 is dat veranderd: ik mocht vijf foto’s van mijn werk aanleveren die vanaf dat moment te zien zijn.
Ik vind het ontzettend leuk dat ook wat van mijn werk nu in deze gallery is opgenomen! 

Als je een kijkje wil nemen, hier is de link: http://khadi.com/gallery/


06-01-2014 t/m
16-02-2014
Expositie Dag van der Klaauw II in de Oude UB, Rapenburg 70, Leiden

Samen met de ateliergenoten Atelier Nonnensteeg en de foto/ kunstbijdragen van buurtgenoten en anderen hebben we een  expositie ingericht in de Oude UB met als thema Dag van der Klaauw II. Te zien is werk  dat te maken heeft / geïnspireerd is door het slopen van het van der Klauwlaboratorium. Sommigen vonden het mooi en wilden het karakteristieke gebouw behouden, anderen vonden het juist lelijk. Hoe dan ook de sloop van dit markante gebouw leverde ook weer een boeiend schouwspel waarbij  veel mensnen even bleven kijken. Ook werden er veel foto's gemaakt tijdens de sloop en een aantal van die foto's laten we zien, aangevuld met materiaal van de afdeling Vastgoed van de Universiteit Leiden. Zelfs de oude voordeur van de gesloopte toren is te zien.

Mijn werk in deze expositie bestaat uit een paar cyanotypieën, een combinatie van cyanotypie en gomdruk en een aantal pigment transfers. Bij pigment transfer wordt de pigment inkt van een inktjetprint a.h.w. losgeweekt van de drager en handmatig overgebracht op een nieuwe drager, bijvoorbeeld een mooi papier waar anders niet op geprint kan worden. Dit proces levert een min of meer uniek beeld op van vaak grote helderheid, waarbij indien gewenst de inktlaag doelbewust gemanipuleerd kan worden.  Daarbij ontstaat weer een nieuw uniek beeld. Klik hier om naar de fotogalerie met werk te gaan.

De expositie in de Oude UB is op werkdagen tijdens kantooruren te bekijken.


04-01-2014 t/m
05-01-2014
Expositie in Galerie de Pomp, Dorpsstraat 38 in Warmond


Samen met ateliergenoot Dineke van Heijningen en drie anderen die sieraden en keramisch werk laten zien, exposeer ik deze maand in Galerie de Pomp.
Op 4 januari gaan we feestelijk openen met een miniconcert door Marijke Rindertsma (piano), Corianne Hoekstra (fluit) en Eveline Jonker (cello). Aanvang 16.00 u.

De afgelopen tijd heb ik vooral pigment transfers gemaakt van digitale collages op Khadi (handgeschept) papier uit India. De collages zijn op hun beurt weer opgebouwd uit (delen van) foto's. Mij fascineert de vraag of de foto's/ collages die ik nu maak ook kunnen weergeven hoe het misschien ooit was of geweest zou kunnen zijn of zal zijn. Via bewerking onstaan nieuwe beelden die een extra laag hebben. Gecombineerd met een voorkeur voor ambachtelijke afwerking leidt dit bijna altijd tot unica of zeer kleine oplagen. Zowel het Khadipapier alsmede elke pigment transfer hebben hun eigen imperfecties die bijdragen aan de totstandkoming van unica.

 
Te zien is recent werk o.m. mijn indrukken van de Meelfabriek in Leiden. Een groep gebouwen aan de rand van de binnenstad in Leiden.  Het complex staat  al jaren  leeg.  Het kent  veel  verschillende ruimten, hoog en laag. Veelal leeg op een enkel restant na dat herinnert aan de machines, de vultrechters en de silo's. Hier ronddwalen is voor mij een soort archeologie bedrijven. Krijg je nog een indruk hoe het ooit geweest moet zijn? Hoe hebben de mensen die er werkten deze ruimtes gezien? Voelden ze zich gevangen in de donkerte? Er zijn berichten over sociale onrust geweest, stakingen door ontevredenheid over loon en arbeidsomstandigheden. Er zijn mensen blij geweest omdat ze er konden werken. Maar ook gebeurden er ongelukken, een enkele zelfs met dodelijke afloop. Is dat nog af te lezen aan de ruimtes zoals wij ze nu kunnen zien? Ooit was het een nieuwe fabriek, ontworpen in de geest van de tijd, fascinerend met heel veel zichbare kolommen die de verschillende verdiepingen dragen. Allemaal van beton, waarin de afdrukken van de planken waarin het is gegoten stuk voor stuk nog zichtbaar zijn. De weinige ramen, die vaak ook ondoorzichtig of kapot zijn, zorgen voor donkere hoeken met griezelige schaduwen. Maar soms ook voor prachtig theatraal licht, waardoor een grote lege ruimte een gewijde sfeer krijgt.
Via de volgende link is een stukje film uit 1935 te bekijken: klik hier  Een still uit dit filmpje met de mannen die de meelzakken vullen, is gecombineerd met een foto van nu en het resultaat is hierboven te zien.
Daarnaast zal Vaart! (zie hieronder) te zien zijn en wat werk uit Scherven van Utopia. De collages met de foto's van de Meelfabriek als uitgangspunt vind je hier (klikken!).

De galerie is van woensdag tot en met zondag open van 15.00 - 17.00 u. en op zondag vanaf 13.00 u en op zaterdag vanaf 11.00 u.


12-10- 2013 t/m
08-11- 2013
Groene Hart kunstprijs 2013


Expositie van werken van de deelnemers aan de Groene Hart Kunstprijs 2013 in galerie hoeve Rijlaarsdam. zie: http://groenehartkunst.nl/?page_id=23
Mijn bijdrage is een werk dat de titel Vaart! heeft gekregen. Het is  90 bij 60 cm en  bestaat uit vier gekoppelde houten panelen. Op een onderlaag van gesso en aquarelverf  heb ik via een pigment transfer  een digitale collage aangebracht, die de dynamiek van het Groene Hart verbeeld.
Het is een combinatie van een plaatje van een oude kaart van de waterwegen in Midden Holland en een abstracte afbeelding van een tjalk. Gebaseerd op een digitale, bewerkte foto van een stoer  schip de "Mediene". Uit de geschiedenis van het schip blijkt het destijds als beurtschip gebouwd te zijn.De prachtige oude kaart heb ik gevonden in de Groene Hart Archieven. Zie hierboven een klein stukje ervan. Hij dateert uit ongeveer 1500 en is een soort schets. Bijzonder is dat de bovenkant het zuiden is en dus net andersom als bij een gewone kaart. De plaatsnamen staan in keurige cirkels. Plaatsnamen als Bodegraven, Montfoort, Woerden en Gouda zijn duidelijk te lezen.  Ik vind de golvende lijnen van de kaart prachtig combineren met die van het water en de boot.
 28-09-2013 en 29-09-2013
Kunstroute Leiden, Atelier Nonnensteeg doet mee aan de Kunstroute Leiden


Samen met de collega's van Atelier Nonnensteeg doe ik ook dit jaar weer mee. In een ruimte schuin tegenover ons atelier in de Nonnensteeg (de deuren tussen nummer 8 en 9; het wijst zich vanzelf) laten we tijdens de kunstroute veel van ons werk zien. Wees welkom op zaterdag- en zondagmiddag!
Ook nu laat ik  verschillend recent werk zien om een goede indruk te geven van de grote diversiteit in mijn werk. Het meeste werk dat geëxposeerd wordt, is tegen aantrekkelijke prijs te koop. Natuurlijk zijn er ook op aquarelpapier geprinte kaarten te koop ("huisgemaakt" dus!).
Bovendien laten m'n ateliergenoten en ik zien hoe een groep kunstenaars die tegelijkertijd een zelfde plek bezoeken daarop totaal verschillend reageren met zichtbaar ander werk. Mijn serie heet "Scherven van Utopia" en zal als work in progress te zien zijn.
Kom langs om te kijken. Graag geef ik uitleg bij wat er te zien is. Er is veel te vertellen over de verschillende technieken die je kunt gebruiken. Ik deel mijn enthousiasme, kennis en vaardigheid graag. Heb je zin om het zelf te komen doen, dan maken we een afspraak daarvoor.
28-09- 2013 t/m 27-10-2013
Expositie in Galerie de PieterWerk van de deelnemers aan de kunstroute 2013 in Leiden is te zien in Galerie de Pieter, het voormalige postkantoor, Breestaat 46 in Leiden. Dus ook van mij vind je er een werk (zie het plaatje hierboven).
25-08-2013

Kunstmarkt in WarmondSamen met de collega's van Atelier Nonnensteeg vullen we twee kramen tijdens de kunstmarkt  op 25 augustus 2013 in Warmond. Ik laat  verschillend recent werk zien om een goede indruk te geven van de grote diversiteit in mijn werk. Natuurlijk zijn er ook op aquarelpapier geprinte kaarten te koop ("huisgemaakt" dus!).
01-08-2013

Sidac zomerproject "Mijn plek", augustus 2013In galerie Sidac Studio aan de Hoge Woerd  77 in Leiden is in de maand augustus, naast de bijdragen van veel andere Leidse kunstenaars, ook mijn werk "Tuin" te zien.
Het is een mixed media werk geworden. Op de ondergrond van Archespapier heb ik een afdruk gemaakt van bloemen en stengels van de boshyacinthen  uit mijn tuin. Het plantensap is hier de "inkt". Daarover heen is een pigment transfer aangebracht van een digitale collage van een oude plattegrond van de tuin plus omgeving en foto's van planten in de herfst en de winter. De zomer wordt vertegenwoordigd door echte bloemblaadjes. Het geheel is opgeplakt op een glasplaat, waardoor een soort "zwevend" effect ontstaat.
21-05-2013

Kunstroute in Vreewijk, LeidenMijn werk is op twee plekken in de wijk te bekijken. In Witte Rozenstraat 35 hangen grotere werken, die op bysonyl doek zijn gedrukt. In de  Hugo de Grootstraat 20 zijn een aantal kleinere werken  te zien. Veel van mijn werk  gaat over de invloed van  tijd op de (beleving van) objecten en landschappen. Door foto's digitaal te bewerken en te combineren, ontstaan  collages die een neerslag zijn van mijn "onderzoek" daar naar. Door ze op een  ambachtelijke wijze af te werken, ontstaan unieke werken. Ik gebruik daarvoor oude fotografische druktechnieken als gomdruk en cyanotypie, maar ook een modernere manier  als pigment transfer.

30-03-2013

Open dag Atelier Nonnensteeg, 30 maart  2013Samen met de ateliergenoten en de foto/ kunstbijdragen van buurtgenoten en anderen willen we tijdens onze open dag in Atelier Nonnensteeg werk laten zien dat te maken heeft / geïnspireerd is door het slopen van het van der Klauwlaboratorium. Sommigen vonden het mooi en wilden het karakteristieke gebouw behouden, anderen vonden het juist lelijk. Hoe dan ook de sloop van dit markante gebouw leverde ook weer een boeiend schouwspel waarbij  veel mensnen even bleven kijken. Ook werden er veel foto's gemaakt tijdens de sloop en een aantal van die foto's hopen we te laten zien op 30 maart 2013 van 12.00 tot 17.00 u.
Mijn werk zal bestaan uit een paar cyanotypieën, een combinatie van cyanotypie en gomdruk en een aantal pigment transfers. Bij pigment transfer wordt de pigment inkt van een inktjetprint a.h.w. losgeweekt van de drager en handmatig overgebracht op een nieuwe drager, bijvoorbeeld een mooi papier waar anders niet op geprint kan worden. Dit proces levert een min of meer uniek beeld op van vaak grote helderheid, waarbij indien gewenst de inktlaag doelbewust gemanipuleerd kan worden.  Daarbij ontstaat weer een nieuw uniek beeld. Klik hier om naar de fotogalerie met werk te gaan.
24-11-2012
en
25-11-2012

Weer kunst in de Witte Rozenstraat!


Graag nodigen we jullie uit voor de open dagen 24 en 25 november van 13.00 tot 17.00 u. in de Witte Rozenstraat 43. Het zijn de laatste dagen voordat het huis weer bewoond gaat worden. 
Met deze open dagen krijgen wij, Frank Zorge, Jaap de Raat, Joke van Drie, Ria Bergshoeff en Leonie Lunenburg de kans ons werk aan jullie te laten zien door het neer te zetten en op te hangen in de nog lege kamers.

Sinds de Leidse Kunstroute heb ik  een aantal foto’s die Pim Willems maakte op de tuinderij van zijn schoonouders in het Westland maakte, digitaal bewerkt en geprint op Steinbach aquarelpapier. Tijdens de open dagen is het resultaat voor het eerst te zien. Ook heb ik  een aantal bewerkte foto’s laten afdrukken op zwaar kunststofdoek, ook deze zijn voor het eerst op 24 en 25 november ’12, te zien. De factor tijd lijkt het gemeenschappelijke in het werk wat nu te zien is. Ik ben  gefascineerd door de vraag wat de invloed is van tijd op objecten en landschappen. Het combineren van ultramoderne digitale techniek met bijna ambachtelijke oude fotografische processen biedt me  veel mogelijkheden om me uit te drukken. Website: http://jaapderaat.exto.nl/

Frank exposeert zijn kunstwerken van geryceld materiaal. Zijn kunst omvat diverse metalen objecten en een 4-tal schilderijen op paneeldeuren. Om kunstbezit te bevorderen en de drempel om kunst te kopen te verlagen heeft hij de prijzen voor de kunstwerken drastisch verlaagd. De metalen objecten worden op deze expositie aangeboden vanaf 50,00 !! Op enkele stukken kan geboden worden.
Kijk op de website www.secondlifeart.nl voor de verlaagde prijzen. U kunt ook al vooraf een optie op een kunstwerk nemen. Dat zal tijdens de expositie met een groene sticker worden aangegeven. Stuur daarvoor een email aan info@secondlifeart.nl.

Ook zullen een aantal gasten werk laten zien:
Joke van Drie
laat haar prachtige viltwerk zien. In het vilten kan ze haar creativiteit en liefde voor textiel kwijt. Het zachte, aaibare van de wol voedt haar verlangen om mooie dingen te maken en op zoek te gaan naar combinaties met verschillende materialen. Het blijft wonderlijk wat dan kan ontstaan met losse vezels, water en zeep.
Ria Bergshoeff
exposeert twee van haar schilderijen en Leonie Lunenburg komt haar handgemaakte tasjes en kussens te koop aanbieden. Zie haar blog: lolas-favorites.blogspot.nl voor foto’s.


17- 11-2012
en
18- 11- 2012
Fotoplezier tijdens Kerst- en Kunstmarkt op 17 en 18 november bij Greenhouse van den Berg, Herenweg 366 in NoordwijkerhoutOp 17 en 18 november 2012 neem ik deel aan de Kerst- en Kunstmarkt bij Greenhouse van den Berg in Noorwijkerhout. Natuurlijk laat ik mijn eigen werk zien en vertel er graag over. Het gaat altijd op de een of andere manier over de relaties tussen tijd en plaats. Mijn werk begint altijd met digitale foto’s, waar ik uiteindelijk het liefst via oude fotografische processen unieke drukken van maak. Maar ook maak ik “moderne” prints in zeer kleine oplagen waardoor ze een unieke waarde krijgen.Omdat mijn vrije werk eigenlijk niet veel met de kerst te maken heeft, wil ik voor de gelegenheid ook iets anders bieden.
 
Samen met (maximaal) drie mensen tegelijk wil ik ongeveer een uur lang foto’s maken in de ruimten van Greenhouse van den Berg. Er is een veelheid van kleuren en vormen te zien in een prachtig zacht licht. Door bij voorkeur niet te flitsen kun je profiteren van dat mooie licht. Neem dus je camera mee (weet hoe je hem van de automaat kan halen) en kom sfeerplaatjes maken die je kunt gebruiken als unieke kerstgroet of wellicht als zelfgemaakte “tuinkunst” (groot afgedrukt op weerbestendig materiaal) op een kale winterschutting. Ik ga er vanuit dat je weet hoe je je camera kunt bedienen. We gaan een uurtje samen foto’s maken, ervaringen delen en bespreken hoe het is geworden. Het mooie licht, de vele vormen en kleuren vormen een uitdaging waar ik je met mijn enthousiasme en foto- ervaring graag mee help.
Dus neem je camera (met daarin zo mogelijk een leeg geheugen(SD-)kaartje) mee en schrijf je in voor deze foto ervaring. De kosten zijn € 5 per persoon voor een uur fotoplezier (een kleine afdruk van je mooiste plaatje inbegrepen). Het is ook mogelijk tegen meerkosten van €25 (plus € 7,50 verzendkosten) je eigen “tuindoek” te laten maken.
Planning van de foto activiteit:
za en zo steeds om 10 u. 11.30 u. 13.00 u. 14.30 u. en 15.00 u.
Geef je even op zodra je binnen bent of reserveer vooraf  per email: jaap@rindera.nl
 
22- 09- 2012
en  
23- 09- 2012
Za 22 september en zo 23 september  KUNSTROUTE 2012 : wij doen mee!!Op zaterdag en zondag 22/ 23 september zijn we van 12.00- 18.00u. aanwezig en open om u te ontvangen in ons atelier. We hebben allemaal ons nieuwste werk aan de muur hangen om het u te laten zien.
Maar ook in Galerie de Pieter hangt  van ons elk één werk. Van mij treft u daar een cyanotypie "Badhokjes" aan, die natuurlijk ook te koop is tegen een aantrekkelijke prijs. Deze plaat is zoals elke cyanotypie uniek (ik verkoop er bovendien ook maar één) .

BadhokjesAndere  cyanotypieën en gomdrukken zijn te zien in de Nonnensteeg. Ook laat ik een drietal op pvc doek geprinte werken zien. Zij zijn opgebouwd uit een aantal foto's die laag op laag worden samengesteld en zo als het ware een "multiview" geven. Een geheel nieuw beeld waarin de tijd wordt samengebald.  Het grootste  "doek" gaat over Meijendel , een duingebied dat al eeuwenlang bestaat en  vele winters heeft gekend.  Kleurrijk is het in de stadstuin als de winter  plotseling invalt , dat is te zien op het tweede doek. Er hangen nog wat buine blaadjes, er zijn nog restjes groen en een enkel bloemetje hangt er nog aan. Het derde doek is de verbeelding van een boom in de stad. In zijn strijd tegen de oprukkende bebouwing maakt , hij zich imponerend groot en breed.

In het boekje vindt u mij onder nummer 75 (ook op de plattegrond), op blz. 128.

25- 03- 2012Opening atelier Nonnensteeg

Uitnodiging


Op zondag 25 maart openen we met een feestelijke bijeenkomst ons atelier  in het souterrain van het Vethgebouw aan de Nonnensteeg in Leiden. Een fijne werkruimte  grenzend aan de Hortus . Leuke gelegenheid om ons nieuwe werk te laten zien en u  als bezoeker te kunnen rondleiden. De  routebeschrijving vindt u bij  de uitnodiging , hier in pdf te downloaden.

07-10-2011Prijsuitreiking  Groene hartkunstprijs 2011

Inmiddels heeft de prijsuitreiking plaats gevonden en heb ik met  "Wind" de derde prijs in de A categorie gekregen, waar ik heel blij mee ben.  De  jury: "technisch heel knap, mooi van compositie, ingetogen maar toch met zeggingskracht".  Zie : 
http://www.groenehartkunst.nl/#   .
Ook in de Vreewijker van november 2011 de foto en info: http://www.devreewijker.nl/downloads/eba1/1288811593/bestand

23-09-2011Een cyanotypie als inzending ...


Wind


De titel van dit plaatje is "Wind". Ik heb het speciaal gemaakt als inzending voor de Groene Hartkunstprijs 2011.  De afbeelding heb ik op de computer samengesteld uit  verschillende foto's .  De molen in het  Groene  Hart landschap staat  voor de duurzame windenergie en een  foto van oude documenten staat voor de eeuwenlange  toepassing ervan bij de vorming van het landschap zoals wij dat nu kennen. Eigenlijk zou het prachtig zijn als de molens zoals ze nu  in het landschap staan weer een functie zouden kunnen krijgen bij winning van energie  door  nieuwe technologie. Mijn werk is daarvoor een metafoor: moderne technologie (digitale camera, computer) is gebruikt om een via een ambachtelijk, oud fotoproces een resultaat te verkrijgen dat noch met alleen moderne middelen noch op  alleen ambachtelijke manier verkregen kan worden.   
Het is een cyanotypie, afgedrukt  op Canson, Montval, een 300 grs aquarelpapier. Cyanotypie  of blauwdruk is in de negentiende eeuw ontdekt als manier om afdrukken te maken. Twee oplosbare ijzerzouten worden in een oplossing gemengd , op  een drager aangebracht, gedroogd en daarna  met UV licht belicht. Tijdens de ontwikkeling in water ontstaat in de belichte delen een derde onoplosbaar ijzerzout dat het blauwe beeld vormt. Op zich is het een simpel proces en niet zo heel kritisch. Ik ben het gaan proberen om het te gebruiken bij het maken van gomdrukken. De blauwe tint en de dekking blijven veranderlijk en lijken te variëren met de chemische samenstelling van het papier. In  de literatuur hierover lijkt vooral de zuurtegraad van zowel papier als water hierin een rol te spelen. Leuke variaties leveren de handgemaakte Khadipapieren waarop ik ook een aantal drukken heb gemaakt.  Als je mijn andere cyanodrukken wil zien: klik hier en je gaat naar de galerie.

07-04-2011"How to.." Serie Industrieel Erfgoed

Pannenfabriek


Het plaatje hierboven is er één uit een kleine serie die te zien is op http://jaapderaat.exto.nl/kunstwerken/15178717_Industrieel+erfgoed.html     De foto's die daar te zien zijn heb ik op een zelfde manier in Photoshop bewerkt. Ik heb daarvoor o.m. een script gebruikt dat geschreven is en verkocht wordt  door Uwe Steinmueller  http://www.outbackphoto.com/. Het  script heeft als doel om foto's te verscherpen zodat je ze goed kunt afdrukken. Maar nog leuker is om het creatief te gebruiken, zoals ik dat hier heb gedaan. Als je het ook wilt proberen, ga je gang. Ik wil het je graag uitleggen: Hier vind je de werkwijze! Veel plezier!
Heb je vragen of reacties: jaap@jaapderaatphoto.com
28-12-2010
Fijne feestdagen en gelukkig nieuwjaar!

Decembermaand 2010Het plaatje hierboven is een digitale collage, gemaakt van drie op zich gewone foto's. Een foto van een lotuslichtje, een kaarslampje in de vorm van een doorschijnende lotusbloem, levert me fascinerende beelden op waarvan ik er hier een heb gebruikt. In de Leidse Koorboeken uit de Pieterskerk in Leiden zijn prachtige bladspiegels te vinden in een handgeschreven notenschrift. prachtig om te zien en een mooie verwijzing naar de Leidse geschiedenis die me bijzonder  boeit. Tot slot de derde foto is er een met rozebottels uit de vorige zomer in de winterzon. Knalrood gloeien ze op boven de sneeuw. Gecombineerd tot een digitale collage die veel meer is dan de som der delen. De oorspronkelijke foto's zijn in hier te zien.

06-12-2010 Korte expositie in Witte Rozenstraat 35, Leiden    


  


Haags pleintje
© Jaap de Raat

Op zaterdag 11 december zijn wij van 14.00 – 16.30 u. aanwezig in Witte Rozenstraat 35 in Leiden om u te ontvangen.

In dit prachtige kleine huisje heb ik voldoende ruimte om een aantal gomdrukken en combinaties van gom-en pigmentdrukken te laten zien. Het Haagse pleintje hierboven is zo'n voorbeeld van een combinatiedruk.
Meer daarover kun je vinden op  http://jaapderaat.exto.nl/.
Tevens laat Frank Zorge zijn Second Life Art objecten zien. 
Wilt u alvast een indruk krijgen van zijn werk zie www.secondlifeart.nl.
En toont Mario de Leest schilderijen en tekeningen. Hoewel het getoonde werk totaal van elkaar verschilt, delen de makers de passie voor het beeldende.

Rondom de expositie ga ik korte workshops digitale fotobewerking geven in de tijdelijke expositieruimte Witte Rozenstraat 35. Als u een fotobestand heeft dat u graag zou willen corrigeren of waar u een (of andere) vraag over heeft, wil ik me daar samen met u over buigen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Maak eerst even per mail een afspraak over datum en tijd: jaap@jaapderaatphoto.com.

Schikt het u niet op de genoemde datum en tijd, maar wilt u toch even komen kjken, bel voor een afspraak 06 83325761 of stuur een mail naar  jaap@jaapderaatphoto.com.
 

18-05-2010 Weer Exposeren    


combidruk stoelen
© Jaap de Raat

Samen met voormalig cursusgenoten een expositie in het Gezondheidscentrum Rijnland in  Leiderdorp tot 1 oktober 2010. Wat mij betreft zijn het vooral gomdrukken en combinaties van pigment - en gomdrukken. Meer daarover kun je vinden op  http://jaapderaat.exto.nl/.
Daar vind je ook  wat  afbeeldingen in de galerij.

 24-06-2009 Pioenen en een cadeautje   © Jaap de Raat

Een toefje van de zomer : pioenrozen. In juni zijn ze er volop. Klik hier om naar de plaatjes te gaan.
Voor bezoekers die dat leuk vinden, een cadeautje. Je vindt via de volgende link een high quality bewerkte foto. Hij is in pdf formaat en je kunt hem dus downloaden. Druk hem af op je eigen printer of laat hem op canvas drukken. Resultaat is een prachtige plaat voor jou, als cadeautje van mij. Natuurlijk respecteer je het copyright: jij mag hem alleen voor jezelf (laten) afdrukken. Ik vind het leuk om in ruil een fotootje te krijgen  van de wand waar je hem hebt opgehangen (jaap@jaapderaatphoto.com). Heel veel plezier ermee!  Klik hier om het cadeautje te downloaden.


 

17-05-2009 Expositie in de Zoutkeet


De Zoutkeet
© Jaap de Raat

Het eerste weekend van de expositie samen met Frank Zorge  hebben veel mensen gebruikt om even een kijkje te komen nemen in de Zoutkeet (klik om naar een impressie van de ruimte te gaan). De prachtige uitnodiging is gemaakt door Antoinnette.  Klik hier als je de uitnodiging wilt bewonderen.
Een aantal van de  geëxposeerde werken zijn inmiddels verkocht, maar  door hier te klikken kun je ze nog wel allemaal bekijken.


 


10-03-2009  Galerie met  foto's voor jou......  


De laatste keer dat ik wat op de site heb gezet is drie jaar geleden. Ik heb me niet aan m'n voornemen gehouden om met enige regelmaat te zorgen voor iets nieuws. Ik heb ontdekt dat ik foto's maken en bewerken toch leuker vind dan het webmaster spelen. Ik ga nu toch de draad van deze site weer op pakken en zal een kleine serie uploaden van plaatjes die ik als speciaal cadeautje voor mensen heb gemaakt. Klik op het plaatje hieronder.


 
© Jaap de Raat


25-11-2005 Kleine galerie met  meer Nature abstracts 


Ik heb  een aantal  plaatjes  bij elkaar in een galerie  op de  site gezet . Thema  is "More  nature  abstracts". Dit is toch wel een van m'n favoriete thema's waar ik heel veel materiaal voor heb. Vandaag een beginnetje.....

 
© Jaap de Raat


21-11-2005 Bewerkte foto van kerk gepubliceerd


Op de site http://www.outbackphoto.com is mijn bewerkte foto van een kerkgang gepubliceerd. Het licht heeft met name accent  gekregen en de verstilde sfeer heb ik geprobeerd te versterken.© Jaap de Raat

Nu maar wachten of er ook op gestemd wordt. De link naar de contest werkt door op de foto hierboven te klikken.

Bij  mijn vorige deelname aan een "contest"gallery (Natural Abstracts) op deze site eindigde mijn plaatje  NIght Colors ( zie hieronder) als tweede.


 © Jaap de  Raat
Dit plaatje werd op het strand gemaakt met de kleuren van de vallende avond weeerspiegeld in de plasjes zeewater.20-11-2005 Over jaapderaatphoto.com 


Ik vind het leuk om te fotograferen, maar minstens zo goed amuseer ik me met het bewerken (vooral met Photoshop) en printen van het gemaakte. Ik heb dus eigenlijk geen publiek nodig. Voor het geval ik toch iets aan anderen wil laten zien, komt zo'n website van pas. Ook is het misschien leuk om wat technische ervaringen en tips via dit medium met anderen te delen. Ik zal  dat  rustig opbouwen in een makkelijk te onderhouden vorm.
Jaap de Raat