Jaap de Raat

Wat kan ik voor je doen?


§ Terug/ Home


Als psycholoog ben ik wetenschappelijk opgeleid en heb jarenlang gewerkt in advies en managementfuncties in kinderopvang en welzijnswerk. Als zelfstandige professional zet ik mijn expertise op dat vlak o.m. in als begeleider/ docent.
Als kunstenaar ben ik autodidact, maar vol enthousiasme en passie aan het werk. Ik houd ervan de dingen te onderzoeken, ermee te experimenteren en wat ik ontdek vast te leggen/ op te schrijven. Zo vorm ik mezelf (natuurlijk ook met hulp van anderen:Hein Kuiper en Peter Zuur hebben een belangrijke aanzet gegeven) en ben ik "a work in progress".

Mijn artistieke werk is "foto"gerelateerd en de laatste tijd merk ik vooral veel plezier te hebben in het bezig zijn met printen,  met gomdrukken, met cyanotypieŽn maken, met verschillende pigment transfertechnieken toepassen. Alles met als doel een uniek werk te maken met een foto als vertrekpunt.

WorkshopsAls je het leuk vindt om zelf een keer een van de technieken toe te passen  in ons Atelier in de Nonnensteeg, maak dan even een afspraak om langs te komen. In een kleine groep (max. 3 personen) of alleen kun je aan de slag met mijn begeleiding. Ik probeer altijd maatwerk te leveren en zo veel mogelijk aan te sluiten bij wat je al weet. Omdat ik als kunstenaar autodidact ben, snap ik snel hoe ik je het beste feedback kan geven. Alleen een middagje of een aantal weken, alles kan; jij bepaalt wat je wilt en hoeveel tijd je wilt besteden.
Een greep uit de mogelijke onderwerpen:
  • een gomdruk maken
  • een cyanotypie maken
  • een pigment transfer maken
  • leren gomdrukken, blauwdrukken etc. 
  • allerlei fotografische technieken bijv. lightpainting, HDR leren toepassen
Een paar voorbeelden. Een collega die op de Academie kennisgemaakt heeft met gomdruk, is vergeten hoe het ook weer werkt. Ze leert bij mij het weer te gebruiken en gaat er  oude negatieven mee afdrukken. Twee andere collega's die veel met textiel werken leren bij mij een cyanotypie op canvas en  zijde te maken.

Advies en hulp op maatVeel van de voorbereidingen voor mijn werk doe ik op de computer met hulp van  programma's als Photoshop en Lightroom ed. Voor veel mensen lastig te leren, maar wel nuttig/ of een behoefte. Ik help je graag met je projecten en leer je die dingen die je daarvoor nodig hebt. Altijd sluit ik aan bij wat je weet en de vaardigheden die je al hebt.
Iemand die met pensioen ging, wilde leren haar reisfoto's op haar pc te bewaren, zodat ze ze ook weer terug kan vinden. Iemand kocht een nieuwe digitale camera en wilde de basisvaardigheden oefenen, zodat hij niet de foto's van de kleinkinderen per ongeluk kwijt zou raken. Een collega denkt dat zijn werk vergemakkelijkt wordt als hij met "lagen" in Photoshop kan werken. In twee keer een uur, kan ik hem dat leren.
 

FotobewerkingSoms loopt je tegen iets aan in een foto die je voor je werk wilt gebruiken, waar je geen oplossing voor weet in Photoshop. Op basis van "no cure no pay" na een basistarief van 1 werkuur, kan ik je daarbij helpen. Een collega was niet tevreden over de eigen oplossing om een storende achtergrond in een foto weg te krijgen. Mij kostte dat aanzienlijk minder tijd met beter resultaat.


Hieronder een prachtige aquarel van Eef van Meerten op haar verzoek nauwkeurig gereproduceerd en met het pigment transfer proces overgebracht op Arches 88 papier.Uniek cadeauEen unieke cyanotypie als afscheidscadeau of een pigmenttransfer van een oud negatief voor een expositie? Ik heb ze allebei al een keer gemaakt voor iemand. Als je een geschikte foto of bestand hebt, maak ik er graag een unieke druk van naar wens of mogelijkheden een cyanotypie of pigmenttransfer. Ik hanteer daarbij een  basistarief van 1 werkuur plus een "no cure, no pay" vervolg tarief.
PrintenSinds enige tijd beschik ik over een professionele printer (Epson StylusPro 3880) en kan ik  je wellicht daarmee tegen een redelijk tarief van dienst zijn bij je eigen artistieke werk. Voor alle duidelijkheid, voor drukwerk in oplage kun je bij de drukker terecht. Maar  aan een negatief op A3 formaat voor een edel proces wil ik je graag helpen.
Webshop
Misschien wil je liever een mooie druk op modern materiaal als dibond of Xpozer, dat kan ook door gebruik te maken van de link naar de webshop. Via die link kom je op de site van Werken aan de muur. Bij dit bedrijf heb ik een aantal bestanden ondergebracht die gebruikt kunnen worden om er een print (max. drie) van te maken op het formaat en op de drager die jij wilt. Bedenk dat de kleur op je beeldscherm anders kan zijn dan die van een print. De drukker verwerkt de bestellingen geheel buiten mij om en verkoopt a.h.w. mijn werk zelfstandig. Er zijn nog maar een paar werken op deze manier te koop. Op verzoek kan ik werk uploaden, zodat het via de webshop geprint kan worden.
De link naar de website Werken aan de muur
.