¤ Terug/ Home






"Oom Jaap"
Soms ontstaat er een beetje verwarring als mensen mijn werk bekijken en mijn naam "Jaap de Raat" zien. "Jaap de Raat" was ook de naam van een kunstenaar uit Kethel (Rotterdam). In Schiedam en omgeving is hij met name ook bekend geworden omdat hij veel onderzoek deed naar de geschiedenis van Kethel en omgeving. Hij kon daar zeer onderhoudend over vertellen en vooral schrijven. Er zijn verschillende boekjes met de geschiedenis van Kethel en omgeving als thema van zijn hand verschenen. Ook was hij geļnteresseerd in de familiegeschiedenis van de familie de Raat. Een passie die hij deelde met mijn vader, zijn neef. Gegevens die ze bij archiefonderzoek ontdekten werden per brief uitgewisseld. Als kind ging ik met mijn moeder en zusje regelmatig in Kethel op bezoek. Ik was bijzonder gefascineerd door de vele schilderijen en tekeningen (en vooral ook door de verhalen die hij erbij vertelde) die we dan mochten bekijken.
Later toen ik een jaar of zestien, zeventien was ging ik heel af en toe alleen bij hem langs om naar zijn vorderingen in het familiegeschiedenisonderzoek te luisteren en natuurlijk ook te kijken naar zijn werk. Bij zo'n gelegenheid heb ik hem gevraagd te poseren naast het portret van zijn vader dat hij aan het schilderen was, zodat ik daar een foto van kon maken. Hoewel de kwaliteit in de loop der jaren wat achteruit gegaan is, is het nog altijd een prachtig dubbelportret.
Pas een aantal jaren geleden ontdekte ik dat de vader van oom Jaap (die Leendert heette, net als mijn vader) na het overlijden van zijn zuster Jaapje voogd werd over mijn vader en zijn minderjarige zussen. Mijn oma Jaapje was de tante van oom Jaap de Raat. Zij is dus ook degene aan wie we beide onze naam danken. Wel heette Oom Jaap eigenlijk Jacob toen hij geboren werd op 2 juni 1916. Het boerderijtje van zijn ouders aan de Harreweg in Kethel en het fietspad ernaar toe zijn als eerbetoon naar hem genoemd nadat hij op 25 februari1996 overleed.